Blog Yazılarım

Service Details

Milyonlarca yürek, tek soru; Sünnet için doğru yaş nedir?

Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un öncülük ettiği psikodinamik akımın kişilik gelişim kuramına “Psikoseksüel Gelişim Kuramı” denir ve bu kurama göre insanın cinsel yönden gelişimi beş evrede tamamlanır; Oral dönem (0-1 yaş), Anal dönem (1-3 yaş), Fallik dönem (3-6 yaş), Latent dönem (6-11 yaş) ve Genital dönem (11-18 yaş). Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir. Bu evreyi rahat ve mutlu yaşamış çocukların tüm yaşamları boyunca mutlu, sağlıklı, sevecen ve yaratıcı olduğu söylenir.

Ancak literatürde sünnetin yaşı ile cinsel fonksiyon arasında bir ilişki olmadığını bildiren onlarca makale mevcut. Mesela çocukluk çağında değişik yaş gruplarında sünnet olmanın erişkinlerin cinsel aktiviteleri üzerine etkilerinin araştırıldığı ileri dönük bir çalışmada, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış. Fallik dönemde sünnet edilmenin erişkinlerde psikoseksüel etkisi olmadığı sonucuna varılmış. Başka bir çalışmada yenidoğan döneminde sünnet edilmiş erişkinler, sünnetsiz erişkinlerle karşılaştırılmış. Penis başının üzerindeki somatosensörler karşılaştırıldığında istatiksel anlamlı değişiklik olmadığı fark edilmiş. Yani yenidoğan sünneti sonrası penis başında his kaybı olabileceği söylentilerinin aksine her iki grupta da bir farklılık görülmemiş.

Ben, her ne kadar fallik dönemde sünnet olmanın bir zararı olmayacağı bilimsel yayınlarla ispatlanmış olsa da psikolog ve psikiyatrist meslektaşlarımın önerilerine uyarak 3-6 yaş arası, tıbbi bir gereklilik yoksa sünnet yapmıyorum. Bu dönemin öncesinde veya sonrasında her yaş uygun.

Yine bilimsel makalelerde sünnet sonrası komplikasyon oranlarının yenidoğan döneminde en düşük olduğu belirtiliyor. Ben de sünnet için en çok yara iyileşme hızının en fazla, kasık bölgesinin yağ kalınlığının daha az olduğu yenidoğan dönemini öneriyorum. Bebeklerimin ilk 1 haftası evde aileleriyle geçsin, doğum ödemlerini atsınlar, varsa sarılıkları geçsin, başka bir sağlık durumları varsa kendini belli etsin istiyorum. İlk haftadan 1-2 aylığa kadar sünnet çok rahat oluyor.

Bebeklerimin ayı büyüdükçe, sünnet zorlaşıyor. Zor olan ne? Bebeklerim dönmeyi öğrendikten sonra onları işlem boyunca sabit tutmak zorlaşıyor. Anne-babaya dramatik bakışlar atıyorlar, kucak istiyorlar, kalkmaya çalışıyorlar.

İlk 1-2 ayı geçtikten sonra, 1 yaşa kadar, ayı büyüdükçe bebeklerimin bacaklarında boğumları artıyor, penis kasık bölgesindeki yağa gömülmeye başlıyor. Bu da iyileşme sürecini biraz sıkıntıya sokuyor. Ailenin sünnet yarası iyileşene kadar ya da bu gömüklük sürdükçe, her bez değişiminde glans penisi (penis başını) dışarı çıkartmalarını, birikecek idrar tortularını sürekli temizlemelerini istiyorum. Bu durum, ailelere biraz zahmetli gelebiliyor.

1 yaşından sonra yürümeler, koşmalar başlıyor. Hareket artınca da yağ dokuları azalıyor. İşte bu dönemden 3 yaşa kadar yine sünnet için uygun bir dönem olabiliyor. Ama bu dönemde tek başına bölgesel uyuşturma yeterli olmuyor, çocuklarıma genelde sakinleştirici de veriyorum.

6 yaştan ergenliğe kadar yine her yaş uygun. Bu dönemde de çocuklarımın dikkatlerini başka bir şeye; bir oyuna, tablete, telefona, vb. çekip doğru iletişim tekniği ve telkinlerle sünnet lokal anestezi/ bölgesel uyuşturma ile rahatlıkla yapılabiliyor.

Ergenlikle beraber başlayan sabah ereksiyonları, cerrahi sonrası dönemin zorlu atlatılmasına sebep olabiliyor.