Altı yıllık tıp eğitimini tamamlayarak “Tıp Doktoru” ünvanını alan, sonra da tıpta uzmanlık sınavını geçerek “Çocuk Cerrahisi” eğitimi veren bir klinikte bir beş- altı yıl daha yoğrulan kişiye çocuk cerrahı denir.
Çocuk cerrahisi, doğumdan ergenlik döneminin sonuna kadar çocuklarda görülebilecek tüm doğumsal veya sonradan ortaya çıkan cerrahi durumlarla ilgilenir. Ancak kalple, beyinle, iskelet sistemiyle ve bademcikler ile ilgilenmez. Bunlar için Kalp Damar Cerrahisi, Beyin Cerrahisi, Ortopedi, Kulak Burun Boğaz adında özelleşmiş diğer bölümler vardır.
Yani çocuk cerrahı, genel cerrahla aynı mıdır? Hayır. Çocuklar erişkinlerin küçülmüşleri olmadığına göre, çocuk cerrahı da genel cerrahla aynı ameliyatları yapmaz, aynı şekilde tedavi planlamaz, aynı hesaplamalarla ilaç reçete etmez.
Çocuk Cerrahisi polikliniğine en sık başvurma nedenleri sünnet istemi, kasık fıtığı, su fıtığı, inmemiş testis, göbek fıtığı, kabızlık ve makat çatlağı, sünnet derisi enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Çocuk cerrahisiyle alakalı acil servislere en sık başvurma nedenleri ise karın ağrısı, ateş, bulantı-kusma, kasıklarda şişme, torbada şişme-kızarıklık-ağrı, vb. olabilir. Bu bulguların altından akut apandisit, bağırsak düğümlenmesi, bağırsak tıkanıklığı, testis- yumurtalık torsiyonu, vb. çıkabilir. Çocuğunuz yabancı bir cisim yutmuş, soluk borusuna bir şey kaçırmış, içmemesi gereken bir madde içmiş de olabilir. İşte çocuk cerrahı bu hastalıkların tedavisiyle ilgilenir.
Copyright @ Op.Dr.Asudan Tuğçe ÇİL - Designed By Dokuz Adworks