Sık Sorulan Sorular

  • Sünnetin sağlığa faydaları nelerdir?

    Çocukluk çağında sünnet, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmaktadır.

  • Sünnet ne zaman zorunludur?

    Çocuk işerken sünnet derisi balon gibi şişiyorsa (fimozis), işemede güçlük çekiyorsa sünnet önerilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları varsa sünnet enfeksiyon riskini düşürecektir. Aile sünnet derisini geri itmeye çalıştıysa ve deri pipinin başının arkasına zorla itildiyse ancak orijinal pozisyonuna geri getirilemiyorsa (parafimozis) acil sünnet gerekir.

  • Sünnetin mevsimi var mıdır?

    Penisteki yaraların hangi ısıda daha iyi iyileştiğini gösteren herhangi bir bilimsel yayın yoktur. Sünnetin zamanlaması ailenin kişisel tercihlerine göre planlanabilir.

  • Sarılığı olan bebeklerin sünnet olabilmeleri için değerlerinin kaç olması gerekir?

    Beklenilen sarılık değerleri bebeğin doğum kilosu ve bebeğin saatine/gününe göre değişir. Sünnet planlaması yapmak için bu değerlerin normal aralığa düştüğünü görmek uygundur.

  • Sünnette lokal anestezi mi genel anestezi mi daha iyidir?

    Mümkün olan her hastada ben lokal anesteziyi tercih ediyorum. Ama çocuk çok hareketlenmişse, kesinlikle sedyeye yatmak istemiyorsa, konuyla iliği daha önce korkmasına sebep olacak şekilde konuşmalara şahit olduysa, kaygısı çok fazlaysa sakinleştirici/sedasyon ile veya genel anesteziyle sünnet planlanabilir.

  • Sünnet sonrası bebeğim yürütece binebilir mi?

    Evet, 10-15 gün sonra yürütece binebilir. Ama zaten çocuklarımın omurga sağlıklarını olumsuz etkilediği için yürüteç önermiyorum.

  • Sünnet sonrası bebeğim oto koltuğuna oturabilir mi?

    Evet, oturabilir. Bezin arasında koyacağınız kesilmiş karton bardak yeterli bir koruyucu bariyer oluşturacaktır.

  • Sünnet sonrası bebeğim yüzüstü yatabilir mi? Sürünebilir mi?

    Evet, yatabilir/ sürünebilir. Bezin arasında koyacağınız kesilmiş karton bardak burada da yeterli bir koruyucu bariyer oluşturacaktır.

  • Evde sünnet yapıyor muyum?

    Hayır, kesinlikle yapmıyorum. Sünnet, dünya üzerinde en sık uygulanan küçük cerrahilerden biridir ve tüm steril şartların sağlandığı ve gelişebilecek tüm acil durumlara karşı donanımın bulunduğu sağlık birimlerinde uygulanmalıdır.

  • En erken hangi yaşta sünnet yapıyorum?

    Ben genelde bebek 2 haftalık olduktan sonra sünnet yapmayı tercih ediyorum. Bu esnada bebeğim çocuk doktoruna ilk muayenelerini olmuş, kan değerleri kontrol edilmiş, sünnet mani olacak ek hastalığı olup olmadığı belirlenmiş, sarılığı varsa gerilemiş oluyor.

  • Gömülü pipi nedir?

    Çoğunlukla kasık bölgesindeki yağ dokusunun fazlalığından, bazen de deri desteğinin azlığından kaynaklanır. Penis boyu normaldir ancak penis bu yağ dokusuna bastırmakla ortaya çıkar. Sünnet öncesi muayenede kasık (pubik) yağ dokusu fazla ise sünnetin, çocuk biraz kilo verene, penis ortaya çıkana kadar ertelenmesini öneriyorum. Ancak uygun vakalarda sünnetten daha farklı bir cerrahi teknikle penis daha görünür hale getirilebilir.

  • Peygamber sünnetli veya yarım sünnetli doğan bebek sünnet olabilir mi?

    Hayır. Tıp dilinde hipospadias olarak adlandırılan bu doğumsal anomalide, onarım yapılacağı zaman sünnet derisi yama olarak kullanılacağından, çocuk önceden sünnet ettirilmemelidir.

  • Su fıtığı olan bebek ne zaman sünnet olabilir?

    Bebeğinizde su fıtığı varsa ve haftadan haftaya küçüldüğü gözleniyorsa sünneti planlanabilir. Ancak su fıtığı ağladıkça büyüyor, uyurken küçülüyorsa 2 yaşına kadar geçmesi beklenir. Geçmezse sünnet ve su fıtığı onarımı birarada yapılır.

  • Bebeğimizi sünnette nasıl oyalayacağız?

    Anne sütü alıyorsa anne sedye üzerine eğilip emzirebilir. Biberon alıyorsa süt sağıp veya devam sütü hazırlayıp sünnet sırasında verebilirsiniz. Dikkatini çeken tüm oyuncaklarını getirebilirsiniz. Uyutabilirsiniz.

  • Oğlumuz ilkokula gidiyor. Sünnet konusunu hiç konuşmadık. Siz de söylemeseniz olur mu?

    Olmaz. Sünnet operasyonundan önce çocuğunuz hayatında en güvendiği kişilerden yani anne-babasından süreç hakkında kısa bir bilgilendirme duymalı. Eğer mümkünse sünnet öncesi kliniğime gelip benimle, ekibimle tanışmalı. Ben de çocuğuma süreç hakkında, onun anlayabildiği dilde açıklama yapıyorum. Varsa, sorularını yanıtlıyorum. Böylece sünnet operasyonuna gelirken kaygısı çok daha az oluyor.